Nu we zo langzamerhand richting versoepelingen gaan, zijn steeds meer bedrijven bezig met wat daarna komt.
We willen afscheid nemen van onnodig reizen, file rijden en verplicht elke dag naar kantoor komen in het post-corona tijdperk. Daartegenover willen we de volgende zaken graag behouden vanuit de thuiswerk periode: flexibiliteit, vrijheid, autonomie, werk-privébalans en regelruimte.
Ogenschijnlijk lijken mensen gemiddeld productiever en gelukkiger te worden, maar de kwetsbare mensen betalen de rekening. bij kwetsbaren moet je denken aan de groepen, jongeren, starters, digibeten en alleenstanden. Met name in werkverband zijn jongeren, starters en digibeten kwetsbaar omdat zij nog veel behoefte hebben aan kennisoverdracht.
Wat zijn de fundamentele behoeftes van mensen binnen werk:
1.Groei
Pre corona verliep groei in de vorm van feedback al stroef. Werknemers willen graag feedback want hier groeien ze van maar deze feedback werd niet graag gegeven. Tijdens Corona is de kennistoename afgenomen en hebben werknemers weinig vaardigheden bijgeleerd.
2. Autonomie
De flexibiliteit van zelf je dag indelen is toegenomen maar werkinhoudelijk is het minder autonoom geworden. Veel leidinggevenden zijn op afstand nog meer gaan sturen op resulaat en voor mensen die niet weten wat ze moeten doen is dit heel lastig.
3. Verbondenheid
De verbondenheid tussen collega’s is gedurende het thuiswerken enorm afgenomen. Met name voor starters is het verbinden met collega’s op afstand moeilijker. Startes en alleenstaanden (die niet de verbondenheid in een gezinsverband voelen) hebben het zwaar gehad in de lockdowns.
De grondrechten groei en autonomie zijn gedurende de lockdown in botsing gekomen met elkaar. Met name seniors hebben meer behoefte aan autonomie en startes meer aan groei. Starters hebben kennisoverdracht en samenwerking met collega’s nodig om te groeien. Seniors hebben die behoefte minder en verlangen meer aan autonomie.
In de praktijk zie je meer seniors op beslissende functies en zal er relatief meer op autonomie dan op het bevorderen van groei gestuurd worden. Dit is een verkeerde afweziging. Volgens Wawoe moeten de ‘kwetsbaren’ voor gaan en moeten seniors zorgen dat de kennisoverdracht gewaarborgd wordt.
Vraag dus niet ‘Hoe vaak wil je naar kantoor’, maar vraag ‘Wat wil je er doen?’.
Werken na corona gaat niet over individuele tijd, maar over collectieve activiteit.
(Webinar Berenschot, 28 mei 2021, spreker: Kilian Wawoe is als docent-onderzoeker in deeltijd verbonden aan de Vrije Universiteit. Kilian Wawoe heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de impact van de crisis op verschillende groepen medewerkers.)