Tips voor gelukNieuws

Count your blessings

By januari 31, 2018 No Comments

In plaats van de bekende goede voornemens kun je beter iets doen wat minder moeite kost en jou een stuk gelukkiger en aardiger maakt.

Begin het nieuwe jaar niet aan de uitdaging om meer te sporten of te stoppen met roken. Probeer ook niet om samen met anderen minder suiker te gebruiken, of een alcoholvrije maand in te lassen. De kans op mislukken is veel te groot. Doe liever iets dat je geen moeite kost, maar dat je wel een stuk gelukkiger maakt, en waar je ook nog eens een aardiger mens van wordt.

Wees dankbaar voor wat zich voordoet. Voor het mooie weer, de prachtige storm, of het spatten van de regen tegen het raam.

Dankbaarheid klinkt misschien suf als je grote ambities hebt, maar onderzoek laat zien dat dankbare mensen niet alleen vaker een gevoel van welbevinden hebben, maar ook beter slapen, en productiever zijn en minder snel gestrest raken. Nu alleen nog even begrijpen waarom je misschien weerstand voelt tegen zoiets simpels als dankbaarheid.

Neem je niet voor om meer te sporten of te stoppen met roken. De kans op mislukken is veel te groot

Ambitieus vanuit tevredenheid

Je hebt het natuurlijk druk. Het werk is nooit af. En thuis moet je ook nog van alles doen. Nooit een leeg hoofd, nooit zekerheid, en je wilt nog zo veel. Dan ga je niet een beetje dankbaar zitten wezen voor de dauwdruppels op het eikenblad. Je hebt wel iets beters te doen.

Jammer. Het is zo makkelijk om je beter te voelen. Laat dankbaarheid toe en je verandert dat gevoel van tekort in een gevoel van overvloed. Maar ja, dat klinkt soft. Het is alsof je wordt gevraagd je ambities op te geven en je neer te leggen bij alle beperkingen die je ervaart.

Maar kijk even naar buiten, focus je aandacht op iets kleins dat je ziet. Misschien ontroert het je, kun je erom lachen, of kun je het gewoon fijn vinden om dit te zien. Maar zelfs als het je verdriet doet, kun je dankbaarheid voelen omdat je deelgenoot bent van wat je ziet.

En? zijn daarmee al je ambities vervlogen? Nee toch? Je kunt nog van alles doen. Ook de wereld beter maken voor jezelf en anderen. Met dit verschil dat je het doet vanuit tevredenheid. Zoals je ziet is het niet moeilijk om dankbaarheid te voelen. Je hoeft alleen maar naar buiten te kijken en ontevredenheid achter je te laten.

Dagelijkse handeling

Ligt je ambitie hoger, en denk je: die dankbaarheid kan me wel wat opleveren, dat moet ik maar eens gaan trainen, dan kun je dat ook doen. Je zou ermee kunnen beginnen even stil te staan bij het goede in het leven. Verbind dit met een dagelijkse handeling, zoals het drinken van je eerste kop koffie van de dag. Of schrijf dagelijks in een dagboek over drie goede dingen in je leven.

Let er dan op dat je specifiek bent in je beschrijving en oog hebt voor wat je verraste. De lichtinval in je kamer, het compliment van een collega, een creatieve ingeving in je werk. Daar aandacht voor hebben, vermindert je frustratie over bijvoorbeeld een volle mailbox aan het einde van de dag.

Zijn er nog meer dingen die dankbaarheid in de weg kunnen staan? Jazeker. Een materialistische instelling bijvoorbeeld. Als je alsmaar het gevoel hebt dat je meer spullen nodig hebt om gelukkig te kunnen zijn, helpt dat niet om je dankbaar te kunnen voelen. Wat ook niet helpt is denken dat je recht hebt op van alles dat jou wordt onthouden.

Dat soort gevoelens opgeven kan natuurlijk lastig zijn in een cultuur die is gericht op meer, nieuwer en anders. Wie permanent op zoek is naar waardering, bewondering en erkenning, heeft geen tijd om zelf dingen te waarderen, bewonderen en te erkennen. Maar laat 2018 nu eens het jaar zijn dat je zelf van alles waardeert, bewondert en erkent. Het zal je geen windeieren leggen.

Carien Karsten, Intermediair, januari 2018

Bots BodyWorks

Author Bots BodyWorks

More posts by Bots BodyWorks