Nieuws

Stoelmassage geen overbodige luxe

By november 4, 2013 No Comments

Een middel waarvan we zien dat het zeer effectief is tegen stress is stoelmassage. Mensen ontspannen en voelen hun lichaam weer, ademen beter door, de spieren in de nek en schouders worden zachter en men laadt zich weer op. Dit kan toch niet anders dan supergezond zijn?

Als ik Professor Moberg en vele andere wetenschappers mag geloven wel:

Volwassenen die worden gemasseerd, hebben een lagere bloeddruk, lagere hartslag en minder stresshormoon in hun bloed; effecten die de gezondheid stimuleren. En de effecten houden langer aan naarmate de aanrakingen worden herhaald (p 125 & p 155, De Oxytocinefactor).

 

Wat zijn de ervaring van Daphne Schaffers, een senior masseur die al 6 jaar voor BBW masseert.
Daphne 1

 Wat is het ‘nut’ van stoelmassage?
Men kan het werk loslaten en ontspannen en klachten of blessures worden behandeld. Ook draagt het bij aan een fysiek bewustzijn omdat er aandacht is voor ‘ het lichaam’.  Ik heb met werknemers regelmatig gesprekken over gezondheid, voeding en houding en zie mijzelf dan ook eerder als gezondheidscoach dan enkel als masseuse.

Wat voor effecten zie jij dat massage op mensen heeft?
Mensen ontspannen en beseffen door de massage hoe gespannen ze waren en ervaren hoe hun lichaam ‘ook’ kan aanvoelen. Ook krijg ik terug dat klachten verminderen en blessures vaak beter aanvoelen na de massage. Men vindt het fijn dat er even tijd voor hen is en dat deze tijd door de werkgever gegund wordt.

Wat zijn belangrijke eigenschappen van een goede masseur?
Naast het feit dat een masseur vele jaren ervaring moet hebben en de juiste technieken en grepen beheerst zijn alle praktische eigenschappen als goede hygiëne, een goede stoel en een fijne werkomgeving belangrijk. Sociale vaardigheden is een must voor een masseur.  Als masseur moet je goed contact kunnen maken. Mensen willen liever aangeraakt worden door iemand die ze in de sociale omgang als plezierig ervaren. Verder moet de masseur aanvoelen waar de werknemer behoefte aan heeft. Zowel in aanraking als in de manier waarop hij/zij benaderd wordt. De vraag ‘ Hoe gaat het’ opent altijd een deur. Mensen geven zelf aan wat ze willen vertellen. Maar een gouden-regel voor mij is: ‘Ik praat alleen als er tegen mij gesproken wordt,  anders ben ik stil’.

Wat valt jou op bij de werknemers die je masseert?
Als de onderneming weinig ‘ sociaal’ is, hebben de werknemers absoluut meer klachten. Ondernemingen met een gezond sociaal klimaat en waar ontspanning en collega’s belangrijk zijn, hebben de mensen minder klachten en meer energie. Werknemers met meer energie doen hun werk ook effectiever.

Vind je dat er binnen bedrijven genoeg aandacht is voor gezondheid?
Het valt me op dat er ‘gezonde’ bedrijven zijn waar bijna iedereen bewust beweegt en eet en bedrijven waar dat klimaat totaal niet heerst. Bedrijven waarin het ‘gezonde klimaat ‘ overheerst zijn bedrijven die ook energie steken in ‘ samen sociaal’ zijn, bijvoorbeeld door darten, tafelvoetbal in de pauze of borrels na het werk. De werknemers kunnen ontspannen, lachen en opladen. Hierdoor merk ik zeker dat er minder klachten zijn en er een gezonde (werk)energie is.

Heb jij nog een tip voor de lezer?
Schroom niet om ‘schouder-rollend’ naar de koffie machine te lopen want zien bewegen doet bewegen. Zorg voor je lichaam. Aandacht en tijd nemen voor jezelf  is essentieel en je plukt er later de vruchten van.

Wil je meer lezen over stoelmassage en/of gezondheidsmanagement binnen uw organisatie, kijk dan op: http://botsbodyworks.nl/stoelmassage/ of bel 020 7741109.

Bots BodyWorks

Author Bots BodyWorks

More posts by Bots BodyWorks